Mycose nagels

Veel mensen hebben last van schimmel, mycose, in de nagel, het is een veel voorkomend probleem! De mens is altijd in contact met schimmelsporen die in principe besmettelijk zijn. Ons huisstof bijvoorbeeld bevat grote hoeveelheden huidschilfertjes en haren. Bij verminderde weerstand en/of een minuscule beschadiging van de huid/nagel (met het blote oog niet altijd waarneembaar) loop je eenvoudig een schimmelinfectie op. Ook openbare gelegenheden, zoals zwembaden, douchevloeren van sporthallen en sauna’s zijn een voorname bron van besmetting.

Mycose-middelen
De ene persoon is er veel gevoeliger voor dan de andere. De reden hiervan is niet bekend. Schimmels kunnen jaren overleven, zij gaan pas dood bij +60 graden en -200 graden Celsius en hebben slechts 2 uur nodig om zich te nestelen.

Een schimmelnagel is een hardnekkig probleem maar er zijn zeker mogelijkheden voor behandeling en verbetering.  Heel belangrijk is het om de doorgaans verdikte nagel dun te frezen en deze dun te houden. Dit bevordert de groei van de nagel en daarmee de genezing. Daarnaast is het van belang om de aangedane nagel dagelijks te druppelen en dit voor een langere periode. Er gaat minimaal een jaar overheen voordat de aangedane nagel volledig is uitgegroeid. Daarbij is het ook van belang om de schoenen te behandelen. Sokken dienen binnenstebuiten gewassen te worden, dit kan op 40 graden Celsius. Eventueel is het mogelijk om de schimmel van binnenuit te bestrijden d.m.v. medicatie welke via de huisarts is te verkrijgen.

Wat te doen om het te voorkomen.

Er zijn allerlei factoren die de huid ontvankelijk maken voor een schimmelinfectie. Een gezonde huid voelt droog aan, heeft een dun vetlaagje, een zuurgraad van ongeveer 4 en is bevolkt met huidbacteriën. Alles wat deze situatie verandert bevordert de kans op het krijgen van een schimmelinfectie. Gebruik zo weinig mogelijk zeep (douchegel, shampoo), dit tast de zuurgraad aan. Vocht is bevorderlijk voor de groei van schimmel, droog ook tussen de tenen altijd goed af en wacht even met het aantrekken van sokken. Schoenen die slecht transpiratievocht opnemen of doorlaten of schoenen die te strak zitten maken dat de huid vochtig blijft. Trek dagelijks schone sokken aan.

Het is mogelijk, indien gewenst, om een biopt te nemen van de aangedane nagel. Dit wordt opgestuurd naar het Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium in Rijswijk. Zo kan met 100% zekerheid worden vastgesteld of het een schimmelinfectie betreft. Het LCPL berekent hier ongeveer € 50,– voor.