Ingegroeide nagel

Een ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus) komt het meest voor aan de grote teen. De zijkanten van de nagel zijn sterker gebogen en drukken op de onderliggende huid. De huid raakt geïrriteerd en kan gaan ontsteken.

De kromming van de nagel kan sterker worden door het dragen van slecht passende schoenen. Zijwaartse druk van een te smalle schoen duwt de nagelwal over de nagel heen.Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen duwt de nagel dieper in het nagelbed.  Ook verkeerd knippen of afscheuren van de nagel werkt het ingroeien van de nagel in de hand. In een aantal gevallen blijft het onduidelijk waarom de nagel is gaan ingroeien.

Nagelbeugeltechniek

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit probleem op te lossen afhankelijk van de situatie. De nagel wordt drukvrij gelegd en kan, indien nodig, met behulp van een beugel worden gereguleerd.

Hoe een ingroeiende nagel te voorkomen.

Knip teennagels altijd recht af en niet te kort. Vijl de nagels netjes glad zoals gebruikelijk bij uw vingernagels. Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in de breedte als in hoogte. Koop schoenen altijd in de 2e helft van de middag, je voeten zetten altijd uit gedurende de dag.