Lekker sporten en blessure vrij blijven!

Sporten is goed voor (bijna) ieders gezondheid. Voor steeds meer mensen zijn sport en actief bewegen onderdeel van hun dagelijks leven. Bij sport worden met name uw voeten extra, of ánders belast.
Daarom is aandacht voor uw voeten noodzaak. Alle gewrichten, maar met name alle voetgewrichten staan bij sport en beweging ‘onder druk’. Een goede sportschoen is héél belangrijk. Het is niet simpel om de juiste sportschoen te kiezen. Iedere sport stelt andere eisen aan de zool, souplesse en steun. Koop een sportschoen passend bij de te beoefenen sport. Voor een bekend of populair merk geldt ook niet per definitie dat het een goede sportschoen is voor uw voet. Laat u goed adviseren bij een speciaalzaak, een verkeerde keus kan leiden tot voetklachten en blessures.

Een functionele sportschoen heeft minimaal:
Een makkelijk buigzaam hielstuk dat toch goede steun aan de hiel geeft
– Een comfortabel passend voetbed
– Voldoende lengte en wijdte
– Goede demping
– Een losse binnenzool die transpiratievocht opneemt

Wat u zelf kunt doen
Naast de juiste sportschoen is het van belang dat uw voeten in goede conditie zijn. Zo kunt u blessures voorkomen. Bij pijn aan uw voet door bijvoorbeeld een ingroeiende nagel, dik eelt of een likdoorn, zult u uw voet (onbewust) anders neerzetten om de pijn te ontwijken. Daardoor ontstaat een verkeerde belasting van uw voet en is de kans op blessures groter. Ook kan het zo zijn dat u uw voet verkeerd afwikkelt. Hierdoor kunnen eveneens voet- en / of gewrichtsklachten ontstaan.

Bij slecht passende sportschoenen kunt u onder meer last krijgen van:
– Blauwe teennagels, stootnagels
– Ingescheurde nagels, met name bij de grote teen
– Eelt- en kloofvorming aan de hielen
– Eeltvorming op de teentoppen
– Overmatig transpireren
– Blaren
– Knobbels aan de voet
– Een omklappende buitenenkel
– Uw voorvoet, bal van de voet (pijn, likdoorns, eelt)
– Likdoorns tussen de tenen

Goede sokken

Een goede sok zorgt voor afvoer van transpiratievocht waardoor de voet goed droog blijft. Voorkomt wrijving tussen de schoen en de voet, draagt bij aan de schokdemping en zorgt evt. voor warmte isolatie.

Transpiratievocht afvoeren: zeer belangrijk, de huid van de voet moet droog blijven. Dat verkleint de kans op blaren enorm. Sokken moeten vocht op kunnen slaan maar ook af kunnen voeren. Wol kan veel vocht opnemen maar alleen wol is erg slijtgevoelig. Beter is een combinatie van verschillende vezels in een sok. Een kunstvezel aan de binnenkant, dit houdt de voet droog, en wol aan de buitenkant, daar wordt het vocht ‘opgeslagen’.

Kies zoveel mogelijk een sok met een kleine maatboog, dus niet een sok met maat 35-40. Geen enkele schoen zit 100% pas aan je voet, er blijven altijd ruimtes waardoor de voet niet maximaal wordt gefixeerd in de schoen. Sokken vullen deze ruimtes op zodat de voet niet gaat schuiven. (schuiven is schuren en geeft blaarvorming) Probeer zelf uit in combinatie met de juiste sportschoen of je een iets dikkere of dunnere sok moet gebruiken. Dit is uitproberen tot je een optimaal draagcomfort hebt.

Bij hardlopen drukt bij iedere stap 3 maal het lichaamsgewicht op de voet. Belangrijk dat de schoen een verende tussenzool heeft die dat goed opvangt. De goede hardloopsok heeft een verdikt, zacht en veerkrachtig bed op de plekken waar het het zwaarst wordt belast, de bal van de voet en de hiel.

Sokken die te ruim zitten gaan plooien, dat geeft een vergrote kans op blaarvorming en irritatie. Sokken die te klein zijn geven schuurplekken en drukpunten. Kies voor sokken zonder naad of in ieder geval een naad die nagenoeg niet voelbaar is. En kies voor de anatomisch gevormde links/rechts sok. Sokken kun je meestal niet passen, probeer dan de ouderwetse manier van ‘passen’: maak een vuist van je hand met de duim naar binnen. Vouw de sok om je vuist, als teen en hiel elkaar raken heb je de juiste maat.

Verschillende materialen keuzes van een sok:

Katoen: comfortabel, goedkoop, droogt langzaam, krimpt, slijt snel, niet vormvast. Nat katoen gaat bovendien lubberen, schuren en plakken aan de huid, waarmee de schokdempingsfunctie verloren gaat. Wie last heeft van blaren kan katoen daarom maar beter vermijden.

(Merino)wol: zacht/comfortabel, kan veel vocht opslaan, droogt langzaam.
Polyamide (nylon): waterafstotend, snel drogend, zeer duurzaam
Polyester: waterafstotend, snel drogend, minder slijtvast dan nylon
Polypropyleen: extreem waterafstotend, zeer snel drogend, slijtvast
Viscose: zachte, gladde, koele en deels natuurlijke vezel die vocht goed afvoert
Tencel/Lyocell: als viscose maar milieuvriendelijker geproduceerd
Elastiek (elasthaan, Lycra, Spandex): geeft de sok z’n pasvorm en voorkomt afzakken. Elastiek zit als het goed is in de hele sok maar met name in de rand, rond de enkel en rond de middenvoet. In de juiste verhouding laat elastiek de sok altijd aansluiten op de voet zonder te knellen.
Geur-neutraliserend materiaal (o.a. zilverdraad, Mythlan).

Sokkenmerken voor de sport: Bridgedale / Falke / X-Socks / Wrightsock / Nike / Asics / Decathlon / Puma

Goed en fijn sportseizoen gewenst!! 

Pedicure/Manicure Praktijk Monique Buis is aangesloten bij:

 

Geplaatst in pedicure, sport.

Geef een reactie